Dialoog Ervaringen

Dialoog 'Elkaar zien' - 7/11/2018 - Chinese Vereniging

Samenspraak organiseert al jaren dialoogtafels bij de Chinese Vereniging, een gezellige en enthousiaste groep vrouwen. Ik had het geluk dat ik mijn eerste officiële dialoogtafel hier mocht meemaken. Bij binnenkomst werden we erg gastvrij door Sumei, de voorzitter van de vereniging, ontvangen.
 
Het gesprek zelf  was een rollercoaster van emoties waarbij sommige verhalen licht en leuk waren, terwijl anderen veel zwaardere ondertonen hadden. Zo hadden we een aantal mensen uit Syrië aan tafel en het is fascinerend om te horen wat die mensen hebben meegemaakt en nu in Nederland hun leven oppakken. Iedereen heeft een eigen verhaal en deze kunnen erg inspiratievol zijn om naar te luisteren.
 
Mocht je een keer een ochtend of een middag tijd hebben, dan raad ik zeker aan een keer aan te schuiven bij een dialoogtafel. Het is een unieke manier om een deel van je dag door te brengen.
 
– Sigrid –

Dialoog over omgaan met Verlies en Rouw - 12/01/2017 - De Kap

 Op 12 januari 2017 vond een eerste dialoog plaats met twee tafels bij ‘De Kap’. Omgaan met verlies en rouw is een thema dat voor alle mensen belangrijk is, omdat iedereen er een keer mee te maken heeft. Verlies kan zo klein zijn als het kwijt zijn van een sleutelbos, maar ook zo pijnlijk als het verliezen van een vriendschap of baan.

Omgaan met verlies dat ons het meeste raakt wordt ook geduid als het doorlopen van een periode van rouw. Medewerkers en vrijwilligers van ‘De Kap’ die terminaal zieken thuis verzorgen staan dichtbij de cliënten die het eind van hun leven snel dichtbij zien komen. Hun contacten strekken zich vaak uit tot de huisgenoten/geliefden van de cliënten. Hetzelfde geldt in enige mate ook de vrijwilligers van het hospice. Naast deze medewerkers zijn er vanzelfsprekend vele professionele zorgverleners, artsen, verpleegkundigen, geestelijk verzorgers, ambulancepersoneel en politieagenten, die meer dan gemiddeld diensten verlenen aan stervenden en of hun achterblijvers. Deze positie zet aan tot zelfbezinning, om veerkrachtig te zijn bij de opvangen van de verschillende emoties bij zichzelf en anderen.

De Verliesdialoog biedt een middel om het omgaan met verlies en rouw (van jezelf en anderen) te delen. Hierdoor werd tijdens de eerste dialoogtafel al een breed scala aan ervaringen op tafel gelegd. Voor velen werd deze manier van ervaringen delen als erg leerzaam gezien. Er was naast veel herkenning van de wederzijdse ervaringen ook het zich gehoord en gesterkt voelen door te delen. Een bemoedigende start waardoor we gemotiveerd zijn om meer energie te steken in deze verliesdialogen.